Intervju

Žan Košir: Lahko počnem tudi kaj bolj pametnega

Intervju - ponedeljek, 01.03.2010
Avtor: Jože Okorn, Cypress Mountain

Žan Košir, 25-letni Tržičan, je bil s šestim mestom najboljši slovenski deskar na snegu v paralelnem veleslalomu na olimpijskih igrah. »Z uvrstitvijo sem zadovoljen, vožnje pa niso bile blesteče. Težko držim stik z najboljšimi. Predvsem Avstrijec Karl, vodilni v svetovnem pokalu, ki me je izločil v četrtfinalu iz boja za kolajne, je na precej višjem nivoju. Je telesno super pripravljen, jaz sem v zaostanku zaradi zdravstvenih težav.  Manjka mi eksplozivnosti, da bi bil konkurenčen v težkih pogojih,« je začel klepet Žan Košir, katerega smo si redki novinarji, ki smo tekmo spremljali v hudem nalivu, zapomnili tudi po očalih z okvirjem v roza barvi.

Ključne besede: Deskanje na snegu

Lani spomladi ste morali zaradi težav s hrbtom na operacijo. Pred mesecem ste si poškodovali roko, zato morate tekmovati z mavčno oblogo. Ali bi brez težav  osvojili kolajno?

Po lanski sezoni je bila želja olimpijska kolajna, nato so se stvari spremenile čez noč. Prvi cilj poleti je bil, da se sploh uvrstim v olimpijsko ekipo, saj je bila konkurenca šestih fantov v slovenski ekipi zelo huda. Tukaj sem vedel, da so moje realne možnosti uvrstitev v prvo osmerico, kar sem tudi potrdil.

Sklepne priprave v Panorami v Calgaryju so bile na drugačnem snegu, kot je bil v Cypress Mountainu.   Ali so vam sploh koristile?

Da. Kanadčan Morison je izgubil dvoboj z menoj v osmini finala, potem ko je že v Panorami videl, da sem zelo hiter, zato mu je bilo psihično težje kot meni.

Razmere za tekmo so bile zelo težke in na meji regularnosti.

Dež, slaba vidljivost in mehek sneg vzamemo v zakup, ker so za vse enake, ne pa tehničnih težav v moji drugi vožnji za peto mesto. Nisem dobil zvočnega signala za štart, zato sem kljub prednosti 92 stotink štartal istočasno s Švicarjem Simonom Schochom.

Vodstvo slovenske reprezentance je takoj vložilo protest, ki pa ni bil uslišan.

Sam sem šel še enkrat na štart, da bi ponovila nastop,  Schoch pa ni hotel iti, ker mu to ne pomeni nič, saj je že v Torinu osvojil srebrno kolajno. Meni bi peto mesto pomenilo veliko, ker bi bil to lepši dosežek od šestega mesta. Odločitev so izpeljali v skladu z močjo posamezne države v Mednarodni smučarski zvezi FIS, vsi pa vemo, da je Švica veliko močnejša od Slovenije. Od Schocha sem želel biti boljši tudi zato, ker je trener slovenske reprezentance Švicar Gille Jaquet in bi mu to veliko pomenilo.

Kakšna je vaša napoved za naslednje OI v Sočiju?

Če bi tukaj osvojil kolajno, Sočija zanesljivo ne bi videl. O nadaljevanju kariere se  bom odločil po koncu sezone, ko bom spočit in imel čiste misli.  Razmislil bom, kaj se mi bolj splača. Končujem študij, manjka mi le še diploma, zato lahko počnem tudi kaj bolj pametnega. Žal mi je Avstrijca Siegfrieda Grabnerja, ki je imel smolo vso sezono, je pa najbolj zaslužen, da sem sploh nastopil na OI. Plačal mi je celotno okrevanje po poškodbi in omogočil trening. Če je edini, ki stoji za mano, zanesljivo ne bom nadaljeval kariere.

Kako ste videli nastop prvega slovenskega aduta Roka Flandra?

Žal mi je zanj, ker je bil  na zadnjih treningih zelo močan. Z njim bi Slovenija lahko imela kolajno. Slišal sem za njegove težave, vendar nisva govorila, ker tekma poteka zelo hitro in se sploh nisva videla. Po progi se spustiš, nato te s snežnimi sanmi takoj peljejo nazaj na štart in sploh ne veš, kaj se dogaja. Sam sem šele zdajle izvedel, kdo so nosilci kolajn.

Vaš komentar razpleta v boju za kolajne?


Vsi trije so jih osvojili zasluženo, ker so  skupek izkušenj in znanja. Predvsem  bronasti Francoz Bozzetto in zlati Kanadčan Anderson sta legendi deskanja na snegu, ki sta čakali na olimpijsko kolajno. Ker sta  psihično trdna tekmovalca, sta zaslužila prvi olimpijski odličji.

S kakšnimi vtisi zapuščate Kanado?

Kanada se je izkazala, vse je potekalo tekoče. Kljub nemogočim pogojem, saj tukaj dežuje že mesec dni, so vseeno dobro izpeljali tekmo. Zaslužijo si pohvalo, vse ostalo pa je odvisno od boga.
 

Komentarji
  1. Dodaj komentar