Slovenski nastopi

Whistlerski pekel je slovenski raj!

Slovenski nastopi - četrtek, 25.02.2010
Avtor: Uroš Šemrov, Whistler

Jutranji pogled na goro Whistler je bil tegoben. Megla je segala do nižin, misel na izvedbo druge proge prestavljenega olimpijskega veleslaloma je bila utopična. Vožnja s sedežnico proti ciljni areni je dajala vtis poti proti peklu, poti iz slabe vidljivosti v popolno meglo. Kasneje so se razmere izboljševale iz minute v minuto in na veliko presenečenje vseh se je drugi del olimpijskega veleslaloma nadaljeval ob načrtovani uri, ob pol desetih po pacifiškem kanadskem času.

Ključne besede: Alpsko smučanje

Slabo uro kasneje, ko je v cilj pridrvela Tina Maze in osvojila drugo slovensko srebrno olimpijsko kolajno v petih dneh, pa se je whistlerski pekel spremenil v zgodovinski slovenski raj. Črnjanko so le štiri stotinke sekunde ločile od zmagovalke Viktorie Rebensburg, Avstrijka Elisabeth Goergl, vodilna po prvi progi, pa je zaostala za dodatno desetinko ter se zadovoljila z drugo bronasto kolajno.

Odličen slovenski dan je napovedala že Ana Drev, ki je izkoristila štartno število pet in dosegla drugi najhitrejši čas druge proge (hitrejša je bila le Italijanka Denise Karbon). Prebivalka Šmartnega ob Paki, ki jo v Whistlerju bodri njena navijaška skupina, je napredovala na 19. mesto, v cilju pa pripovedovala, da je proga vse slabša. »Na drugi progi mi je uspel trenutni maksimum. V nogah sem čutila, da imam dovolj dinamita za napad. Sedaj mi je žal za napake na prvi progi, a glede na to, kar sem pokazala v tej sezoni, moram biti izjemno zadovoljna,« je povedala končno nasmejana Ana Drev.

Ko smo Drevovo v nadaljevanju zbodli za napoved, se je sprva izognila odgovoru, v nadaljevanju pa dejala: »Po mojem bo zmagala Avstrijka Kathrin Zettel, Tina Maze pa bo tretja.« Njene napovedi so se za slovensko alpsko smučanje iztekle še bolj sanjsko, saj je Črnjanka osvojila še žlahtnejše odličje, za Avstrijce pa nekoliko slabše, saj je prva fa voritinja olimpijskega veleslaloma zasedla peto mesto.

Izjemen napad je na drugi progi uspel šestouvrščeni Nemki Viktorii Rebensburg, ki na stavnicah ni kotirala visoko. Pogled na njene dosedanje vrhunske uvrstitve razkriva, da je na zadnjih dveh mladinskih svetovnih prvenstvih osvojila pet kolajn, na tekmah svetovnega pokala pa se je le enkrat uvrstila na zmagovalni oder, ko je bila letos v Cortini d'Ampezzo druga. Izkazalo se je, da Nemki v nadaljevanju tekme ni bila kos nobena smučarka več, Tina pa je po drugem mestu na SP v Val d'Iseru še drugič v enem letu morala priznati premoč le Nemki. Lani je bila v Franciji hitrejša Kathrin Hoelzl, letos 20-letna Viktoria Rebensburg.

Slovenske junakinje dolgo ni bilo na tiskovni konferenci. Dajala je številne intervjuje, sledila je dopinška kontrola. Medtem ko sta nemško govoreči tekmici na zmagovalnem odru že davno končali z odgovarjanjem, se je svetovnim medijem drugič v Whistlerju predstavila tudi Tina. »Javno bi se zahvalila predvsem trenerju Andrei Massiju, ki je v zadnjih dveh letih iz tima naredil čudež. Malo ljudi je verjelo vame, ko sem se odločila za samostojno pot. Hvala tudi Juretu Hafnerju in Andreju Perovšku,« je izjavila Tina Maze.

Komentarji
  1. Dodaj komentar