Slovenski nastopi

Na koncu še jok sreče Tine Maze

Slovenski nastopi - petek, 26.02.2010
Avtor: Uroš Šemrov, Whistler

Olimpijski slalom v Whistlerju je dobila Nemka Maria Riesch, Tina Maze deveta, Maruša Ferk 23., Ana Drev pa je odstopila. »Morda se vam zdi čudno, a verjemite, da je bil trening slaloma po osvojeni veleslalomski olimpijski kolajni prav super. Naredila sem dve dobri vožnji. Zgubit nimam kaj, lahko le pridobim!« S takšnimi občutki je šla na zadnji štart 21. zimskih olimpijskih iger Tina Maze.

Ključne besede: Alpsko smučanje

Veliki met na slalomu po tretji osvojeni kolajni na olimpijskih igrah, s čimer bi postala najuspešnejša alpska smučarka, se Črnjanki ni posrečil. Veliki četverici – Tina Maze in Julia Mancuso (po dve srebrni kolajni), Lindsey Vonn (zlata in bronasta kolajna), Elisabeth Goergl (dve bronasti kolajni) – se je včeraj z drugim odličjem na svojih prvih olimpijskih igrah pridružila Maria Riesch. Nemka je z drugim naslovom olimpijske prvakinje (še v superkombinaciji) postala najuspešnejša alpska smučarka izjemno napornih petih ženskih preizkušenj v alpskem smučanju.

Sijajna Nemka je imela izjemno težko nalogo. Na drugi progi je morala matirati sijajno Avstrijko Marlies Schild, ki je napadla s tretjega mesta. Najprej je prepričljivo ugnala svetovno prvakinjo Čehinjo Šarko Zahrobsko, ki je vnovič dokazala, da je smučarka za velike tekme, Maria Riesch pa je bila le premočna. Pokazala je, kako se optimalno pripravi na največje tekmovanje, saj je sezono štartala z zanjo podpovprečnimi slalomskimi predstavami. Dvigovala se je vsako tekmo ter prišla na vrhunec sezone najboljša in najhitrejša! Nemci so tako osvojili tretjo zlato žensko kolajno v alpskem smučanju od petih disciplin ter postali najuspešnejša nacija.

»Vse mi je padlo dol. Šlo mi je na jok, še vedno mi gre. Zelo sem vesela, da sem igre zaključila še z eno vrhunsko uvrstitvijo. Slalomska pričakovanja so bila sicer višja, a moram biti zadovoljna. Nimam si česa očitati. Veliko ljudi me je čudno gledalo, ko sem pred olimpijskimi igrami izjavila, da grem po eno ali dve kolajni,« je še zadnjič v Whistlerju stopila pred novinarje Tina Maze ter zaključila: »Na igrah so vedno na vrhu najboljše. Tragika je, da denimo Kathrin Zettel ni osvojila kolajne, saj je bila desetkrat zapored v tehničnih disciplinah na zmagovalnih stopničkah. A tako krut je vrhunski šport!«

»Tina ima na razpolago najmanjša sredstva in tim na svetu izmed vseh najboljših alpskih smučark, zato so vsi ti uspehi pravi čudež. Na teh olimpijskih igrah smo iztržili maksimum. Sedaj se moramo malce odklopit, nato pa napasti čim boljše uvrstitve v Crans Montani in finalu v Garmisch Partenkirchnu,« je nastop Tine Maze ocenil trener Andrea Massi, ki bo morda po koncu OI le omilil svojo »grožnjo«, ko je napovedal, da se bo obril šele, ko bo Korošica osvojila zlato kolajno.

»Proga pri štartni številki 41 ni bila v najboljšem stanju. Napadla sem po najboljših močeh, a žal storila napako,« je povedala Ana Drev, ki je odstopila na prvi progi, ter nadaljevala: »Vsekakor zapuščam olimpijske igre s pozitivnimi občutki. Drugi čas druge vožnje na drugem olimpijskem veleslalomu je krasna spodbuda, tudi zaostanek za najhitrejšimi ni bil visok. Sedaj vem, na katerih občutkih bo treba graditi kariero naprej.«

Komentarji
  1. Dodaj komentar