Slovenski nastopi

Naši biatlonci na olimpijskih igrah presegli pričakovanja

Slovenski nastopi - nedelja, 28.02.2010
Avtor: sta

Slovenska biatlonska reprezentanca je od Torina 2006 naredila velik korak naprej. Če je pred štirimi leti kljub velikim pričakovanjem ostala celo brez uvrstitve med deseterico, teh na olimpijskih igrah v Vancouvru ni manjkalo. Klemen Bauer in Teja Gregorin sta jih skupaj na posamičnih tekmah dosegla pet, oba pa sta bila tudi izjemno blizu kolajne.

Ključne besede: Biatlon

Slovenski biatlonci in biatlonke so se na letošnjih olimpijskih igrah odlično odrezali, saj so nanizali pet uvrstitev v "top 10", za katere sta bila zaslužna Teja Gregorin z dvema devetima mestoma in Klemen Bauer, ki je bil na sprintu četrti, v zasledovanju pa deveti. Oba najboljša posameznika sta bila tudi zelo blizu kolajne; Bauerju sta je na sprintu pred nosom "odnesla" moštveni kolega Hrvat Jakov Fak in en zgrešeni strel, kljub temu pa je Slovenec s četrtim mestom prišel do uspeha kariere.

Gregorinova je prav tako izjemno popravila nastope izpred štirih let, ko se je ves čas vrtela nekje okrog 18. mesta. Tokrat so ji uspele kar tri uvrstitve med najboljših deset na svetu, najbližje kolajni pa je bila na tekmi s skupinskim startom, ko jo je en zgrešen poskus v zadnjem streljanju stal kolajne, a je vseeno končala na visokem petem mestu. Najboljša slovenska biatlonka je že napovedala, da bo vztrajala do Sočija 2014 in če bo napredovala podobno, kot je v minulih štirih letih, se bo v Rusiji rezultatsko vrtela na stopničkah.

Biatlonke, poleg Gregorinove so v štafeti nastopile še Andreja Mali, Dijana Grudiček in Tadeja Brankovič Likozar, so zadnjo tekmo opravile v okviru pričakovanj in zasedle osmo mesto, kar je dve mesti slabše od štafetne uvrstitve v Torinu 2006. A v slovenskem taboru so bili z dosežkom zadovoljni, saj so bile ekipe zelo skupaj in je pomembno vlogo igral vsak zgrešeni strel, poleg tega pa je bilo treba tudi hitro teči. "Najprej naj povem, da smo zelo veseli tega osmega mesta, saj je bilo veliko ekip na kupu in je bil tekma zelo zahtevna. Mislim, da smo bili na strelišču dovolj natančni, tudi tekli smo solidno," je pojasnil glavni trener ženske vrste Tomaš Kos.

Olimpijske igre so se z ekipno tekmo končale tudi za biatlonce, v slovenskem taboru pa so štafetni nastop končali zelo slabi, na 17. mestu. "Tako pač je. To je realnost slovenskega biatlona. Imamo le štiri tekmovalce, nimamo nobene rezerve in s temi štirimi moramo, ne glede na to, ali so zdravi ali ne, če so v formi ali ne, nastopati v štafeti. Sicer smo pričakovali več, a takšna je trenutno naša realnost kot ekipe," je dejal glavni trener moške reprezentance Uroš Velepec.

"Če primerjamo te igre s tistimi pred štirimi leti, smo gotovo naredili korak naprej. Imamo nekaj posameznikov, ki so sposobni posegati po najvišjih mestih, a zelo težko je sestaviti močno ekipo, ker imamo tako majhno bazo. V Sloveniji imamo štiri, pet članov in te vozimo s seboj na tekme. Če bi imeli koga drugega na voljo, bi Petra vsekakor zamenjali, saj ni v formi. A odvisni smo od vseh, ki jih imamo," je glavni trener povedal o slovenskih olimpijskih nastopih in dodal: "Sicer pa smo lahko s celotnimi olimpijskimi nastopi izredno zadovoljni. Sam štejem v našo ekipo tudi Jakova (hrvaški biatlonec Jakov Fak, ki je v sprintu osvojil bron, op. STA) in tako smo nanizali kar sedem uvrstitev med najboljših deset, kar je bistveno, bistveno več, kot smo pričakovali."

Še vedno odmeva vprašanje, ali bo Fak, ki je pod vodstvom Velepca in ostalih članov slovenske ekipe na lanskem svetovnem prvenstvu v Pjeongčangu do bronaste kolajne, uspeh pa je v Vancouvru ponovil na sprinterski tekmi, res prevzel slovensko državljanstvo. "Neštetokrat sem že povedal, da je Jakov meni osebno pred dvema letoma, ko se je priključil naši ekipi še kot 'nobody' dal besedo, da bo dve leti nastopal za Hrvaško, nato pa se bo pridružil slovenski ekipi. Vse je odvisno od njega, a on je zelo 'fajn' fant in verjamem, da se bo odločil pravilno. Če mu bodo Hrvati dali proste roke, tako kot je domenjeno, se lahko prestop zgodi že zelo kmalu," je o tej temi povedal Velepec.

Sicer je kraljica biatlonskih tekem v Vancouvru gotovo Nemka Magdalena Neuner, ki je osvojila tri kolajne - dve zlati in srebro. V moškem delu je 36-letni legendarni Norvežan Ole Einar Bjoerendalen po zmagi na štafetni tekmi prišel že do svoje šeste zlate kolajne na olimpijskih igrah, skupaj pa je norveški veteran prišel še do svojega 11. olimpijskega odličja (od 1998 do 2010).

Komentarji
  1. Dodaj komentar