Slovenski nastopi

Izredno uspešne olimpijske igre: Alpski smučarji presegli pričakovanja

Slovenski nastopi - nedelja, 28.02.2010
Avtor: sta

Za alpskimi smučarji so izredno uspešne olimpijske igre. Po številu kolajn sicer niso najuspešnejše, saj so v Lillehammerju osvojili tri. Toda vse bronaste, medtem ko si je v Whistlerju Tina Maze okoli vratu obesila dve srebrni. A to nista bili edini vrhunski uvrstitvi slovenskih smučarjev, teh je bilo še nekaj.

Ključne besede: Alpsko smučanje

Mazejeva je bila še peta v superkombinaciji, deveta v slalomu, slabša je bila le v smuku, v katerem pa pred drugimi tekmami z višjimi cilji ni hotela tvegati. Mitja Valenčič je v slalomu zamudil priložnost za kolajno, se moral zadovoljiti s šestim mestom, Aleš Gorza je bil v veleslalomu deveti, v superveleslalomu 11., Rok Perko pa v smuku 14.

Slovenska smučarska reprezentanca se deli na tri dele. Na moško, žensko in pa na Tino Maze. Ženska reprezentanca je v manjši krizi, saj rezultati letos niso taki kot v prejšnjih sezonah. A za to je vsekakor nekaj opravičil. Ana Drev se vrača po poškodbi, prav veleslalom v Whistlerju pa je napovedal, da se približuje formi, v kateri je že bila. Rezultat, 19. mesto, sicer ni vrhunski, a njej veliko pomeni, še posebno, ker je na drugi progi dosegla drugi najboljši čas.

Poškodba je bila v Kanadi težava Maruše Ferk. Pred kombinacijskim slalomom je namreč padla, čutila bolečine v hrbtenici, tako da ni mogla pokazati vsega, kar zna: "Zame so igre pozitivna izkušnja. Najboljši rezultat je 15. mesto in sem zadovoljna, saj moji cilji niso bili visoko. Sem pa jih dosegla, žal mi je le za superveleslalom, kjer bi lahko bila še višje. V Sočiju bom prav gotovo ciljala višje."

A po pravici povedano, z rezultati Ferkove in Drevove se nihče ni pretirano obremenjeval, v središču pozornosti ženskega dela alpske odprave je bila Tina Maze. Črnjanka je dokazala, da je na igre prišla vrhunsko pripravljena. Tako telesno kot psihološko. Izredne uspehe je napovedala s petim mestom v superkombinaciji, sledili pa so dogodki, ki jih poznajo vsi.

"Osvojila sem tisto, po kar sem prišla sem. Ko sem pred igrami napovedovala dve kolajni, v to praktično nihče ni prav verjel. Toda jaz sem vedela, da lahko. Blizu kolajne sem bila že v kombinaciji, a sem zapravila lepo priložnost, te priložnosti ne bom tako hitro pozabila. Zato pa sem jih izkoristila v superveleslalomu in veleslalomu," se je zadovoljna domov vrnila šampionka. A njen trener Andrea Massi kljub veselju opozarja, da tako ne gre več naprej:

"Zdaj bo čas, da se s Smučarsko zvezo dogovorimo ali pa najdemo druge rešitve. Določeni ljudje se morajo zavedati, kakšne uspehe je zabeležila Tina. Ti se bodo vpisali v slovensko zgodovino. Za nas so uspehi še večji, ker so se tlakovali v nemogočih razmerah, med dobitnicami kolajn je Tina gotovo razpolagala z najmanjšim proračunom, imela za priprave najslabše pogoje. To se v prihodnosti mora spremeniti," na težave kar naprej opozarja Massi. S SZS obljubljajo rešitve, svojo pomoč v sporu pa je že ponudil tudi Tone Vogrinec, v Whistlerju vodja olimpijske delegacije.

Moški del reprezentance do kolajne, ki si jo je želel, ni prišel. Še najbliže ji je bil Valenčič, po prvi vožnji slaloma drugi, na koncu šesti. Da bo slalomist zabeležil najboljšo moško uvrstitev, ni pričakoval praktično nihče, več se je pričakovalo od nastopov Andreja Šporna in Andreja Jermana v hitrih disciplinah. A Andreja nista imela svojega dne, tako da nista bila niti najboljša Slovenca na smuku. Ta čast je doletela Roka Perka.

"Jaz sem zadovoljen. Res je, da je medalja dolgoročen cilj, prišli smo blizu. Če bi bile to uvrstitve v svetovnem pokalu, bi jih ocenili kot super dosežke, a na olimpijskih igrah štejejo le kolajne. Torej manjkala je pika na i, a same uvrstitve Valenčiča, Gorze in Perka so več kot dobre. Bilo pa je tudi nekaj slabših dosežkov," je dejal vodja moške reprezentance Urban Planinšek.

Komentarji
  1. Dodaj komentar