Slovenski nastopi

Vogrinec: Domov odhajamo srečni in zadovoljni

Slovenski nastopi - nedelja, 28.02.2010
Avtor: sta

Slovenska olimpijska odprava se iz Kanade vrača srečna in zadovoljna. Slovenski športniki so po zaslugi Tine Maze in Petre Majdič osvojili tri kolajne, poleg odličij pa še številne druge odlične uvrstitve. Skupno zabeležil 18 uvrstitev med najboljših deset, 22 med najboljših 15 in 32 med najboljših 20.

"Preden smo odšli na igre je bilo veliko optimističnih napovedi, tudi iz moje strani. Igre so pokazale, da optimizem ni bil pretiran, mogoče smo bili celo preskromni. Rezultati so pokazali, da je bila odprava izredno dobro pripravljena. Ne samo športniki, vsa organizacija olimpijske ekipe je delovalo stoodstotno, ni bilo malo dela, sodelavci Olimpijskega komiteja Slovenije so ga opravili brez vsake napake," je zadovoljen Vogrinec.

Kako dobro so svoje nastope opravili športniki, kaže tudi primerjava s prejšnjimi olimpijskimi igrami v Torinu, ko so Slovenci stali brez kolajne, zabeležili pa vsega osem uvrstitev med najboljših deset. Ti rezultati naj bi po mnenju Vogrinca dokazovali, da so se športniki odlično pripravljali, ne glede na težki finančni položaj, ki pesti šport v zadnjih letih. Če bi se kolajne štele na število prebivalcev, bi Slovenija zasedla tretje mesto, kar je res vrhunski dosežek. Pri vsem tem pa je bilo še veliko smole, saj se je med drugim že v svoji prvi disciplini poškodovala Majdičeva, ki bi zdrava Sloveniji priborila še kakšno kolajno.

Kot na vsakih olimpijskih igrah vsi rezultati niso bili dobri, bilo je tudi nekaj razočaranj. Nekatera so bila opravičljiva, nekatera manj, a Vogrinec meni, da si noben slovenski tekmovalec ne zasluži kritik, vsi so poskušali doseči svoj maksimum, vsi so se borili do konca: "Nekateri mediji pišejo, da smo na igre poslali tudi turiste. To se mi zdi svinjarija. Jaz bi te novinarje poslal vsaj na en trening športnika 'turista', da bi videli, kaj tak človek vloži v svoje nastop. Vsi ne morejo zmagati, ne morejo osvajati kolajn, ne morejo niti med deseterico, saj je konkurenca izjemna."

Po mnenju Vogrinca pa se slovenski športniki niso izkazali samo na tekmovališčih, ampak tudi izven njih: "Ni bilo niti enega samega incidenta, v olimpijski vasi je vse potekalo, kot mora, in ponosen sem, da sem bil vodja delegacije," je po svojih 10. olimpijskih iger izrazil ponos Vogrinec, ki meni, da bo Slovenija odslej bolj prepoznavna: "Občasno so nas še zamenjali s Slovaki, toda verjamem, da bo odslej tega manj. Zaradi opreme, ki smo jo letos nosili, zaradi odmevne tragedije Majdičeve in zaradi rezultatov je Slovenija tukaj pustila izjemen pečat."

Vodja slovenske organizacije je zadovoljen tudi s samo organizacijo iger. Ker napredujejo znanost, tehnologija, arhitektura in druge reči, je normalno, da so vsake igre boljše, bolj pompozne, bolj široke, bolj organizirane, bolj pisane: "Navada nekdanjega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonia Samarancha je bila, da na zaključku vedno poudari, da so za nami najboljše igre. Zdajšnji predsednik Jaques Rogge se takim besedam izogiba, toda mi, ki smo udeleženci, vemo, da je to tako. Svet gre naprej, logično je, da so tudi olimpijske igre boljše."

"Nekaj pripomb pa Vogrinec vendarle ima: "Olimpijska vas je v Whistlerju predaleč od mesta. Vas je oddaljena več kot deset kilometrov in to ni v redu. Športnike je treba približati ljudem, lokalnemu prebivalstvu. A to je praktično na vseh olimpijskih igrah, zadnje igre, ki so bile dejansko organizirana kot družinska prireditev, so bile v Sarajevu in pozneje v Lillehammerju. Vse druge so že velikanski projekti, kar dokazuje tudi razdalja med Vancouvrom in Whistlerjem, ki je enostavno prevelika:"

Legendarnemu smučarskemu delavcu se zdi tudi povsem normalno, da je komunikacija med športniki in novinarji v času olimpijskih iger motena, zaradi nedostopnosti športnikov je bilo med novinarji in posledično tudi uporabniki njihovih informacij volje kar nekaj slabe volje: "Povsem logično je, da je športnik med olimpijskimi igrami zbran le na svoje nastope. Kratki stiki s poročevalci se mi zdijo opravičljivi, osnovna naloga športnika je doseči rezultat, za pogovore pa bo veliko časa po igrah."

Komentarji
  1. Dodaj komentar