Slovenski nastopi

Krokodilje solze so tekle v potokih

Slovenski nastopi - ponedeljek, 01.03.2010
Avtor: Uroš Šemrov, Whistler

Težke trenutke dolge športne poti je po drugem olimpijskem slalomskem nastopu doživljal Mitja Valenčič. Solze so tekle v potokih, izjave so bile kratke. 32-letni Gorenjec je zamudil izjemno priložnost, da bi na zadnji preizkušnji olimpijskih iger v alpskem smučanju osvojil kolajno, a zasedel je šesto mesto.

Ključne besede: Alpsko smučanje

Olimpijski prvak je postal Italijan Giuliano Razzoli, drugo srebrno kolajno je v Whistlerju dosegel Hrvat Ivica Kostelić, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je s sijajnim napadom (na prvi progi je bil deseti) povzpel Andre Myhrer, ki je Švedom priboril prvo moško alpsko smučarsko kolajno po 22 letih.

Izhodišče po prvi progi je bilo s slovenskega stališča izjemno. Pa ne zaradi treh odstopov Bernarda Vajdiča, Matica Skubeta in Mitje Dragšiča, ki skupaj niso bili na progi niti za čas ene vožnje. Mitja Valenčič je bil namreč drugi, ko pa je s štartno številko devet prevzel vodstvo, so ga tuji novinarji v mešani coni že primerjali z Norvežanom Hansom Pettrom Buraasom, presenetljivim olimpijskim slalomskim zmagovalcem v Naganu 1998.

»V cilju sem bil začuden, ko sem videl številko 1. Dober občutek sem že imel, a ne, da sem tako hiter. Že v preteklosti sem imel večkrat dober občutek, pa nisem bil uvrščen tako visoko. Od štarta sem ujel dober ritem, na roko pa mi je šla tudi postavitev (prvo progo je postavil slovenski trener v kanadski reprezentanci Dušan Grašič, drugo Avstrijec Christian Hoeflehner, op. p.). Ni bilo lahko smučati, saj se je sneg prijemal očal, tako da je bila vidljivost zelo slaba,« je po prvem nastopu povedal Mitja Valenčič.

Vidljivost je bila na drugi progi precej boljša, proga, ki jo je pošteno načelo toplo whistlersko vreme, vse mehkejša. »Težko je, zelo težko. Nimam besed. Želel sem si kolajne. Čutil sem se sposobnega narediti nekaj velikega, a ni šlo. Na drugi progi sem že na vrhu naredil veliko napako, ki mi je pred vstopom na ravnino vzela veliko hitrosti. Boril sem se po najboljših močeh, to pa je bilo dovolj za šesto mesto. Pred drugim nastopom sem bil sproščen,« je v posneti minuti na diktafonu pojasnil Valenčič.

Najbolj so bili nasmejani Italijani, ki so po zaslugi 25-letnega Razzolija, zmagovalca Zagreba v tej sezoni, osvojili edino zlato kolajno na 21. olimpijskih igrah, medtem ko so jih imeli pred štirimi leti na domačem terenu v Torinu kar pet. Na tiskovnih konferencah se je ves čas govorilo v angleškem jeziku, na konferenci po slalomu pa so italijanskim novinarjem prišle na dan korenine, tako da je bilo govora le v italijanskem jeziku. Kanadčani, ki so polni vseh statistik, pa so še povedali, da je zadnjo moško italijansko kolajno osvojil Alberto Tomba leta 1994 v Lillehammerju, ko je bil na olimpijskem odru tudi zadnji slovenski alpski smučar. Tedaj je bil Jure Košir na slalomu tretji.

»Če verjamete ali ne, mi je povsem vseeno, kakšne barve je kolajna. Dokler sem zdrav, bom razmišljal tako. Nekoč se bomo vsi znašli v bolnicah in razmišljali, kako je bilo lepo, ko smo bili zdravi. Tedaj ne bo pomembno, da sem zlato kolajno zgrešil za 16 stotink,« je pojasnil Ivica Kostelić, ki je osvojil deseto hrvaško kolajno na zimskih olimpijskih igrah (šest jih ima sestra Janica, eno pa biatlonec Jakov Fak), ter zaključil: »Janica me je po superkombinaciji malce kritizirala, češ da nisem napadel maksimalno. Tokrat je bila zadovoljna, saj sta mi uspeli dve zelo dobri vožnji.«

Komentarji
  1. Dodaj komentar