Slovenski nastopi

Prisrčen sprejem za Tino Maze in Aleša Gorzo v domači Črni na Koroškem

Slovenski nastopi - ponedeljek, 01.03.2010
Avtor: sta

Najboljšo slovensko smučarko in olimpijsko podprvakinjo v dveh disciplinah Tino Maze ter nosilca devetega in 11. mesta z olimpijskih iger Aleša Gorzo so nocoj sprejeli domačini v Črni na Koroškem. Sprejema se je po oceni organizatorjev udeležilo okoli 2000 ljudi, sprejem pa je na Tinino željo popestrila glasbena skupina Šank Rock.

Ključne besede: Alpsko smučanje

V Črni na Koroškem, ki so jo domačini pogovorno že preimenovali v "Srebrno na Koroškem", so Tini Maze pripravili glasen sprejem že, ko se je po ulicah Črne peljala s starodobnim vozilom. Tina Maze ni skrivala navdušenja, ko se je skozi gnečo prebila na oder v prireditvenem šotoru pred hotelom Krnes. Povedala je, da je vesela, da je doma, da se dobro počuti med svojimi domačini. "Živim v najlepši vasi, z najboljšimi ljudmi. Lepo se počutim tu," je dejala.

Skrbno skriti pod bundo je naposled zbranim pokazala osvojeni olimpijski srebrni medalji in požela glasen aplavz. V nagovoru domačinom je povedala, da osvojeni medalji posveča prvemu predsedniku Kluba navijačev Črna, nedavno preminulemu Mihi Markoviču. Izrazila je upanje, da so in bodo njeni uspehi spodbuda in dokaz za mlade, da se splača vztrajati na športni poti.

Tudi Gorza ni skrival navdušenja nad zbrano množico, ki se je, kot je dejal, zbrala predvsem zaradi Tine. Povedal je, da njemu sicer ni uspelo enako kot Tini, vseeno pa sta njegova rezultata tudi lep uspeh. Tako kot Tina Maze, se tudi Aleš Gorza, kot pravi, najlepše počuti doma.

Tino Maze in Aleša Gorzo so poleg župana Črne Janeza Švaba in predsednika Smučarskega kluba TAB Črna Borisa Debelaka pozdravili tudi številni drugi vidni predstavniki športnega, družbenega in političnega življenja, ki so jima izročali darila. Posebno darilo, krono iz listov, je Mazejeva prejela tudi od kralja Matjaža, zaradi katerega se, kot je dejala, počuti še bolj kot v pravljici. Posebno pesem je zanjo napisal in odpel domačin, raper Samo Kozar, med drugim so jo pozdravili tudi njeni zvesti spremljevalci Črnjanski harmonikaši, predstavniki črnjanske specialne olimpiade in predsednik Fan cluba Tina Maze Aleš Tomše.

Župan Črne Janez Švab, ki bo Tino Maze, kot je dejal nocoj, predlagal za prejem najvišjega občinskega priznanja, pravi, da predstavljajo uspehi črnjanskih športnikov veliko promocijo za kraj. "Po zaslugi Tine je za nas slišal ves svet in po zaslugi Tine bo marsikdo odprl spletno stran in pogledal, kje je ta Črna na Koroškem," je dejal Švab, ki je izrazil zadovoljstvo tudi nad uspehom Aleša Gorze.

Zaradi težav z dostavo prtljage se je Tina Maze v Črni sprejema udeležila brez ostalih članov svoje ekipe, skupaj pa že v torek nadaljujejo pot na tekmo svetovnega pokala v Crans Montani, zaradi česar se tudi ne bo udeležila uradnega sprejema slovenskih olimpijcev v sredo na Prešernovem trgu.

Tina Maze in Aleš Gorza pa nista edina olimpijca, ki izhajata iz Črne na Koroškem. Na današnjem sprejemu so se spomnili tudi skakalcev, bratov Danila in Draga Pudgarja, ki sta se udeležila olimpijskih iger na Japonskem leta 1972, ter alpskih smučarjev Katjuše Pušnik, Mitje Kunca in smučarske tekačice Nataše Lačen.

Sprejem za črnjanska olimpijca, ki ga je pripravila občina Črna skupaj s tamkajšnjim smučarskim klubom, so dopolnili ognjemet in nastopi glasbenikov, med drugim je posebej na Tinino željo dvourni koncert priredila skupina Šank Rock.

Komentarji
  1. Dodaj komentar