Slovenski nastopi

Mama ji pravi, da je že zdrava

Slovenski nastopi - torek, 02.03.2010
Avtor: Aljaž Vrabec

Če se slovenska junakinja iz črne luknje v Whistlerju slučajno v Kanadi še ni zavedala, kaj ji je z epskim tekom in osvojitvijo bronaste kolajne s petimi zlomljenimi rebri uspelo, je Petra Majdič ugotovila včeraj ob povratku v Slovenijo.

Ključne besede: Tek na smučeh

V domačem Dolu pri Ljubljani so se najzvestejši navijači Petre v dolgih procesijah zaželi zbirati na dvorišču lokalne fare že v zgodnjih popoldanskih urah. V prijaznem spomladanskem vremenu je svojo junakinjo prišlo pozdravit staro in mlado, v nestrpnem pričakovanju pa ni manjkalo glasbe in plesa. Tako so se predstavili tekači domačega kluba, ki imajo tudi svoj harmonikarski ansambel. Ti  so zaigrali nekaj narodnih pesmi, pod odrom pa so na ritem poskočnih taktov  zaplesale mažoretke v narodnih nošah.


Ljudi je bilo vse več, s tem tudi napetosti, da je čakanje na bronasto herojinjo hitro minilo, pa so poskrbeli nekateri priznani slovenski pevci. »Moja mama je strela, moj fotr je grom, če hočeš bit v štric s Petro, morš prključt se na štrom!« je na svojo kitaro zabrenkal zimzeleni Pero Lovšin in v čast Petri Majdič nekoliko spremenil refren svoje uspešnice, s katero je še podžgal vzdušje, tedaj že  več kot tisočglave množice. »Zmagovalci za zmagovalko,« so bile besede voditelja Franca Pestotnika Podokničarja,  s katerimi je na odru pozdravil ansambel Roka Žlindra in Kalamare, ki so pred dobrim tednom dni zmagali na slovenskem izboru za evrovizijo. »To je prva priložnost, da se v živo zahvalimo našim najzvestejšim občudovalcem in vsem tistim, ki so v tako velikem številu glasovali za nas, a moramo priznati, da smo mi za Petro še vedno pravi vajenci,« je v mikrofon dejal pevec Kalamarov Jože Jež Pepi nato pa s kolegi na odru zaigral svoj Narodnozabavni rock.


»Prihaja, prihaja!« se je zaslišalo med množico, ki je nato v špalirju do odra pospremila Petro, ki se je v spremstvu svojega strokovnega štaba in biatlonke Andreje Mali, ki prav tako prihaja iz teh krajev, pripeljala na saneh, katere je pred dnevi na podstrehi našel njen oče Peter Majdič in jih za to priložnost prenovil. Slovenske šampionke se sprva na odru sploh ni videlo, saj so jo z vseh strani obkrožili fotoreporterji, ki so uprizorili pravo borbo za čim bolj ekskluzivno in atraktivno fotografijo najbolj znane Slovenke v teh dneh. »Prosil bi varnostnike, da naredijo red! Varnostniki? Pridite na oder in poskrbite, da bo prireditev potekala po načrtovanem sporedu,« je pozval voditelj in nato prosil vse,  naj naredijo prostor za osrednje goste. Po kratkem začetnem pozdravu Majdičeve so do besede prišli vsi takšni in drugačni veljaki, ki so stalnica  tovrstnih prireditev, čeprav jih praktično nihče ne posluša.


Končno je po vseh formalnostih do besede prišla Petra Majdič in tisti, ki ji v njenem življenju največ pomenijo. Še posebno ganljiv govor ji je pripravil eden od bratov, ob katerem je Petra komaj zadrževala solze, saj jo je spomnil na mnoge trenutke njene mladosti, tako tiste vesele kot tiste malo manj. »Hvala vsem, ki ste prišli. Res ste neverjetni. Vedela sem, da me čaka nekaj podobnega in zadnje dni sem zbirala moči predvsem za ta sprejem in, kot kaže jih imam dovolj. Že  moja mama dejala: 'Lej jo! Je že zdrava, saj že čeblja kot ponavadi!'« je povedala Petra Majdič, v naslednjem hipu pa pozvala, naj se ji na odru pridruži njen prejšnji dolgoletni trener Robert Slabanja, ki je po besedah slovenske šampionke verjel v ta uspeh še pred njo samo. Ko se je Slabanja čez nekaj trenutkov pojavil na odru,  je Petri podaril posebno kolajno v obliki Kanade, Petra pa mu je okrog vratu nadela kar svojo olimpijsko.


»Vedno, ko sem bom spomnil teh trenutkov, mi bodo na obraz prišle solze,« je bil precej jedrnat sedanji glavni trener Majdičeve Ivan Hudač, za veliki finale pa je kot skriti gost na oder prišel še en legendarni slovenski glasbenik Vlado Kreslin, ki je Petri zaigral njeno najljubšo pesem »Dekle moje, pojdi z menoj«.

Komentarji
  1. Dodaj komentar