Zanimivosti

Kanada je osvojila največ zlatih medalj in iz prvega mesta izrinila nemčijo

Zanimivosti - nedelja, 28.02.2010

Vancouver - Kanada že dan pred zaključkom zimskih olimpijskih iger v Vancouvru dokončno osvojila največ zlatih medalj na teh igrah in se izenačila na prvem mestu vseh časov. Po slavju moške ekipe gostiteljev v curlingu so Kanadčani prišli do številke 13, do konca pa sta le še dve končni odločitvi.  

Nemčija na drugem mestu je doslej osvojila deset zlatih medalj. Na tretjem mestu je reprezentanca ZDA z devetimi zlatimi medaljami, četrta pa Norveška, ki ima še eno najžlahtnejše odličje manj. Slovenija s Hrvaško deli 21. mesto z dvema srebrnima in bronastim odličjem.

Za medalje se bodo zadnji dan OI pomerili smučarski tekači s skupinskim startom na 50 km v klasični tehniki. Ob koncu dneva bo že moški finale v hokeju na ledu, v katerem se bo Kanada, domovina te igre, za zlato udarila z ZDA.

Kanada se je po številu prvih mest na enih OI že izenačila z nekdanjo Sovjetsko zvezo (1976) in Norveško (2002), presegla pa je rekord gostiteljev dosedanjih ZOI; po deset medalj so osvojile ZDA v Salt Lake Cityju (2002) in Norveška v Lillehammerju (1994).

Kanada tudi nikoli doslej še ni osvojila toliko zlatih odličij na poletnih OI. Do številke deset so prišli leta 1984 v Los Angelesu, kjer pa je bilo nekoliko lažje priti na zmagovalne stopničke zaradi bojkota Sovjetske zveze in večine njenih tedanjih zaveznic. S tem so napravili tudi velik preobrat glede na prejšnji OI, ki so jih pripravili in na katerih njihovi športniki niso stopili na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. To se jim je primerilo leta 1976 na poletnih OI v Montrealu in leta 1988 na ZOI v Calgaryju.

Rekordna bera je prinesla tudi veliko olajšanje vodilnim v kanadskem športu, saj so v zadnjih petih letih za program Imamo zmagovalni oder porabili 117 milijonov dolarjev. Sistematični načrtni program za športnike in trenerje, podprt z javnim in zasebnim denarjem, je prinesel svoje učinke.
 

Komentarji
  1. Dodaj komentar