Zanimivosti

Po Vancouvru so žarometi že usmerjeni v Soči

Zanimivosti - nedelja, 28.02.2010

Vancouver - Na svidenje, Vancouver. Se vidimo čez štiri leta v Sočiju. Olimpijske igre v Vancouvru se počasi zaključujejo, pozornost svetovne javnosti pa se bo usmerila na drugo stran sveta - v črnomorsko letovišče Soči, kjer bodo čez štiri leta potekale prve zimske olimpijske igre v Rusiji.  

Prvi veliki trenutek za Soči bo že drevi na zaključni slovesnosti, ko bo župan Vancouvra kolegu iz ruskega mesta izročil olimpijsko zastavo. Sledila bo osemminutna predstavitev Sočija, v kateri bodo nastopili ruski športniki, glasbeniki, plesalci in velike bleščeče krogle, imenovane zorb.

"To je zgodovinski trenutek za Soči," je dejal župan mesta Anatolij Pahomov. "To je velika odgovornost za Soči in za Rusijo, zato ne smemo nikogar razočarati," je dodal.

Ko je bil Soči pred tremi leti izbran za organizacijo olimpijskih iger, se je marsikdo vprašal, ali bo Rusiji uspelo pravočasno zgraditi vse potrebne objekte, ali bo imela dovolj sredstev in ali bo športnikom lahko zagotovila varnost v mestu, ki se nahaja nedaleč od nemirnega Kavkaza.

Igre v Sočiju so prestižnega pomena za Rusijo in njeno vodstvo. Vladimir Putin je leta 2007, takrat še kot predsednik, odpotoval v Gvatemalo in osebno lobiral pri članih Mednarodnega olimpijskega komiteja za izbor Sočija. Premier Putin in predsednik Dmitrij Medvedjev aktivno sodelujeta pri pripravah na igre, da bi vse potekalo gladko.

Soči je v času Stalina postal mondeno letovišče, po razpadu Sovjetske zveze pa je dobil status neuradne poletne prestolnice Rusije. Organizatorji upajo, da bodo olimpijske igre prispevale k preobrazbi območja v celoletno turistično destinacijo, ki bo privabljala tako ruske kot tuje turiste.

Soči mora sicer do leta 2014 zgraditi praktično vse objekte za olimpijske igre. Gradnja je v polnem teku, na enem največjih gradbišč na svetu pa v tem trenutku dela 16.000 delavcev. Stroški izgradnje infrastrukture bodo stali sedem milijard dolarjev.

Organizatorji so obljubili, da bodo vsi objekti zgrajeni dve leti pred igrami, tako da jih bodo športniki lahko preizkusili že pred začetkom velikega dogodka. V letih 2012 in 2013 je v Sočiju načrtovanih več kot 70 športnih prireditev.
 

Komentarji
  1. Dodaj komentar